1Saxofoon spelen gaat over luisteren, het gaat over improviseren.

Het gaat over spelen met sound, over er helemaal induiken en maar zien waar je weer bovenkomt. Het gaat ook over oefenen.

En oefenen en oefenen. Tot het vanzelf gaat. En het gaat over samenspelen, je laten inspireren door anderen.

En imiteren, gewoon net doen alsof je Junior Walker bent, of Stan Getz.

Zo kom je op ideeën. En vind je je eigen geluid. Saxofoonles gaat ook over al die dingen.

Een luisterend oor, of een stok achter de deur.

Een gouden tip, een andere vingerzetting of gewoon geduld.
Haal diep adem..
And one, two, three, four..

Op zoek naar een veilige plek om live saxofoonles saxofoonles te krijgen?

Het leslokaal is groot genoeg zodat er ruim afstand kan worden gehouden.
Dan ben je hier op het goede adres.
Welkom bij saxofoonles.org

Over mij

adcolen

Er is niets fijner dan het geven van een concert waarbij je een eenheid vormt met de rest van de band, je lekker in je vel zit, je saxofoon doet wat jij wil en je publiek ademloos zit te luisteren. Muziek maken gaat om het creëren en overbrengen van een gevoel.Dat kan zijn dat je in trance raakt van een groove, of geraakt wordt door een melodie. Even vaak hoor ik dat men geraakt wordt door de levendige communicatie tussen de muzikanten, het zoeken van de musici en de klanken die uit de instrumenten komen.

Dit alles is waarom ik nog steeds met veel passie saxofoon speel en muziek maak en produceer. Deze passie wil overbrengen op andere musici en mensen die ik lesgeef. Ik ben daarom zo’n 25 jaar geleden al begonnen met lesgeven.

Read More

De Beginner

beginner
Het is nooit te laat om te beginnen, of je nou 10 of 70 jaar bent. Wat je nodig hebt is een redelijke oefensaxofoon, een dosis geduld en doorzettingsvermogen, en tijd om te oefenen en te luisteren. Aan de hand van jouw wensen en mogelijkheden maak ik als saxofoondocent een lesprogramma dat het beste bij jou aansluit. Dat gebeurt aan de hand van moderne saxofoonmethodes en lesmateriaal dat ik zelf ontwikkel.Ik geef lessen in verschillende stijlen pop, jazz, latin en klassiek. Maar belangrijk is ook dat je zelf gaat kijken en onderzoeken voor welke muziek ij helemaal gaat. De muziek waar jezelf van houdt, waar je geïnteresseerd bent is de basis om zelf muziek te maken.

Ik leer je de technische vaardigheden van de saxofoon zoals, houding, blaastechniek, grepen, zuiverheid, klank en toonvorming, notenlezen, ritme en muziektheorie. Maar eveneens is het belangrijk dat je leert om muziek op het gehoor uit te zoeken. Zo dat je de saxofoon echt aan gaat voelen. Samenspel is een belangrijk onderdeel van het muziekmaken, vandaar dat er presentaties zijn waarbij de leerlingen met een band en andere saxofoonleerlingen kunnen spelen. Improvisatie vormt vanaf het begin onderdeel van de lessen. Zelf dingen verzinnen maakt dat je muziek beter gaat begrijpen en aanvoelen.
Geen ontspanning zonder inspanning. Wil je het meeste plezier uit het saxofoonspelen halen, dan zul je regelmatig moeten oefenen.

In het begin is het raadzaam eerst een instrument te huren.
dat kan o.a. bij firma Harry Bakker te Muiderberg.
Een duurzaam en goed klinkend beginners instrument voor een redelijke prijs is Yamaha YAS275 (alt), YTS275 (tenor) of YSS475 (sopraan).
Het huren van een saxofoon kost ongeveer 80 Euro per drie maanden.
Zie voor meer informatie de website van Harry Bakker saxofoons: www.saxtrader.nl

De gevorderde leerling

gevorderde
 

Speel je al een tijdje saxofoon maar ben je toe aan een frisse nieuwe benadering, om weer verder te komen. Wil je nu eindelijk het improviseren onder de knie krijgen of je daar verder in bekwamen? Op maat kijk ik wat je wilt leren om zo gericht aan je ontwikkeling te werken. Ik heb technische tips en oefeningen om je technische vaardigheden te verbeteren. Ik kan je coachen om te onderzoeken hoe we je muzikale saxofoonontwikkeling een nieuwe boost kunnen geven. Hoe luister je naar muziek en hoe kun je het efficiëntst solo en stukken uitzoeken. Of je wilt je verdiepen in een bepaalde stijl.

Belangrijk is dat je leert vrij te spelen. Vrij in de zin dat je niet alleen met je hoofd zit na te denken maar ook intuïtief al luisterend en waarnemend speelt met een oor voor de begeleiding.
Als het om het improviseren gaat, is het belangrijk dat je al de muziekskills beheerst. Toonladders, akkoorden specifiek ritmes en toon. maar het is nog beter als je ze ook daadwerkelijk hoort. Dus er wordt veel uit het hoofd gespeeld.

Speel je al in een band, dan kan ik je helpen met de typische speelmanieren die bepaalde muziekstijlen met zich meebrengen.

Professionele speler

Als beroeps musicus je ben je voortdurend bezig met de ontwikkeling van jezelf, je instrument en de muziek die je speelt.

Bovendien dienen zich steeds weer nieuwe vragen aan, wat moet ik studeren, er is zoveel te doen, wat zijn mijn sterke kanten en waar kan ik me nog verbeteren. Ik blijf in een rondje het zelfde spelen, hoe kom ik daaruit. Hoe krijg ik een eigen sound. Ik ben op zoek naar nieuwe inspiratie, wat is the next step in mijn carriere.

Ik weet uit eigen ervaring hoe fijn het is om de vragen die je hebt over je spel en muziek en ontwikkeling aan iemand voor te leggen. Als coach uit de praktijk kan ik dmv vragen en spelenderwijs een duidelijk beeld creëren waarmee je verder kunt. Als saxofonist en docent heb in de loop der jaren over allerlei aspecten van de saxofoon nagedacht en zaken uitgeprobeerd waardoor ik een scala aan oefeningen ontwikkeld heb die je verder kunnen helpen.